آوار کرونا و تحریم بر اقتصاد ایران؛ امکان ریزش 400هزار نیروی بخش خدمات کشور، برنامه های دولت برای جبران خسارات وارد بر مشاغل
به گزارش بازی ناتمام، خبرنگاران؛ علی ربیعی، سخنگوی دولت در یادداشتی به تبیین شرایط مالی کشور در مواجهه با بحران کرونا و فشار تحریم ها پرداخت و کوشش های دولت برای جبران خسارت وارد بر بخش های مختلف اقتصاد ایران بویژه مشاغل آسیب دیده را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا؛ علی ربیعی، در این یادداشت با اشاره به آثار منفی کرونا بر اقتصاد جهانی گفت: بی گمان هیچ کشوری نیست که همزمان با کرونا، سخت ترین تحریم های جهان را نیز تجربه کند.
وی بیشترین آسیب مشاغل را در بخش خدماتی دانست و هشدار داد: در صورت عدم توجه و پیش بینی برنامه حمایتی لازم برای تداوم اشتغال امکان ریزش نیروی قابل توجهی تا 400 هزار نفر از شاغلین خوزه خدمات وجود دارد.
متن یادداشت سخنگوی دولت به توضیح زیر است:
پنجشنبه ساعت 9 صبح ستاد مالی دولت، به ریاست رئیس جمهور روحانی تشکیل شد. دو موضوع در این جلسه مورد بحث قرار دریافتد. آثار مالی کرونا یکی از موضوعات مورد بحث در جلسه بود. بنا بر گزارش ILO، ماوسط رشد جهانی در 2020 به 1/5 افت و اقتصاد جهان 2 تریلیون دلار خسارت خواهد دید.
کرونا به اقتصادهای عظیم و با نشاط جهان شوک عظیمی وارد نموده است. در همین اوایل کار 25 میلیون نفر در سطح جهان به تعداد بیکاران افزوده شده است.
بعضی گزارش ها بر تعمیق و گسترش فقر در کشورهایی با درآمدهای پایین هم اشاره نموده اند. ما در ایران علاوه بر آوار کرونا، در دوسال اخیر درگیر تحریم های شدید بوده ایم. اقتصاد ما بر اثر تحریم کوچک شده است. با اینکه در سه ماه انتهای سال 98 رشد خوبی با اقتصاد با نفت و بدون نفت جهان تجربه نموده ایم. اما قطعا با تاثیر از کرونا رسد منفی در اقتصاد ما هم وارد خواهد شد.
با معاون اشتغال وزارت کار صحبت می کردم. به گفته وی 51 درصد اشتغال ما یعنی بیش از 12 میلیون نفر در بخش خدمات است. در کوتاه مدت بخش کشاورزی آسیبی نخواهد دید. در بخش صنعت عظیم آوار بیش تر میان مدت و دراز مدت خواهد بود اما بیشترین ضربه را بخش خدمات خواهد دید.
همین حدود اشتغال سهم بخش خدمات در GDP کشور است، فقط 1.5 میلیون نفر در بخش حمل و نقل، درون شهری و جاده ای در کشور مشغول به کار هستند.
همچنین در کشور یک میلیون واحد صنفی در بهش خدمات داریم. رستوران ها، هتل ها و حتی بخش فرهنگ و هنر در رسانه در کوتاه مدت آسیب دیده اند. در صورت عدم توجه و پیش بینی برنامه حمایتی لازم برای تداوم اشتغال امکان ریزش نیروی قابل توجهی تا 400 هزار نفر از شاغلین خوزه خدمات وجود دارد.
امروز اقتصادهای کرونا زده در آمریکا و اروپا و اقتصاد جنوب شرقی آسیا در دل اقتصادهای قوی واهمه ایجاد مرده است. قطعا در آسیا امریکای جنوبی و شبه قاره و اقتصاد های ضعیف آثار شدید تری تجربه خواهد شد. بی گمان هیچ کشوری نیست که همزمان با کرونا، سخت ترین تحریم های جهان را نیز تجربه کند.
با سقوط قیمت نفت، یکی از دل مشغولی های اعضای مالی دولت علاوه بر هدف گیری کاهش صادرات ایران توسط آمریکا اور این سقوط (علاوه بر کرونا) بر درآمدهای دولت است.
بنابراین نگرانی رئیس جمهوری و اعضای مالی دولت، از اینکه اقتصاد ایران نباید به زمین بنشیند و رمود دراز مدت را متحمل گردد یک بحث کلیدی و ریشه است.
با توجه به آثار تحریم بر افزایش سقوط دهک های متوسط به دهک های پایین و کاهش قدرت خرید مردم به خصوص کارگران و بازنشستگان و به ویژه کارگران روزمرد و غیررسمی، اقتصاد کرونایی می تواند فقر را عمیق تر کند.
بخش اعظمی از جلسه دولت و ستاد مالی این روزها به برنامه ریزی برای سرپانگه داشتن اقتصاد دربرابر هم بسته تحریم-کروناست.
بحث بعدی جلسه تأمین کالاهای اساسی در سال 1399 بود. ثابت نگه داشتن قیمت کالاهای اساسی برای پیش گیری از کاهش قدرت خرید مردم از موضوعات مورد بحث در جلسه امروز بود. تصمیم گرفته شد که آقای جهانگیری با بانک مرکزی، صمت، وزارت بهداشت و اقتصاد جزئیات این تخصیص ارز برای کالاهای اساسی را آنالیز کند. به مباحث جلسه که گوش می دهم احساس می کنم آقای همتی کار بسیار سختی پیش روی دارد. به نظرم ایشان یک تکنوکرات خوش فکر با ایده هایی راه گشاست. برای حفظ استقلال بانک مرکزی بسیار می جنگد و در عین حال همواره در انتها راهکارهای خوبی هم ارائه می دهد.
به هرحال دارو و تجهیزات پزشکی و نیز نهاده های کشاورزی و لاستیک از کالاهایی بود که در جلسه بر آن ها تأکید شد.
یکی از دیگر مباحث مطرح شده در جلسه، ترخیص کالاهایی بود که به بنادر ما رسیده اند. خوشبختانه چهارمیلیون تن اقلام مورد احتیاج مصرفی کشور در بنادر و گمرک ها موجود هستند. آقای دژپسند گزارش خوبی از کالاهای موجود در گمرک به جلسه ارائه کرد. وزارت اقتصاد و گمرک هم این روزها شبانه روزی و با دلسوزی تمام با سرعت زیادی برای تأمین کالاهای اساسی فعال هستند.
قرار شد کالاهای مورد احتیاج کشور که در بنادر هستند طی مذاکره با واردنمایندگان وارد کشور شوند و کالاهای ثبت سفارش شده ای که ارز آن ها اختصاص پیدا ننموده، آن دسته از کالاهای واسطه ای که محرک فراوری خواهند بود و به فراوری داخلی یاری می نمایند منهای اقلام مصرفی مثل پوشاک، کمپوت و... با جلسات چندجانبه میان بخشی در کوتاه ترین زمان ممکن ترخیص شوند.
نحوه خرید گندم داخلی هم مورد بحث نهاده شد و به رغم همه مسائل، قیمت برای کشاورزان رضایت نسبی را به دنبال خواهد داشت.
یکی از مباحث مهم و نگران نماینده برای همه ما حفظ اشتغال است. کارگران نباید بیکار شوند. من خود در خانواده کارگری و محله کارگرنشین عظیم شده ام. از آن دوران چهره های نگران بیکار شده و شرمندگی پدران در خاطرم باقی مانده است. تجربه تلخ کارگری و بیکاری را خود چشیده ام. در یک خانواده کارگری ارزش مشغول کار بودن، جوهره کار و امنیت شغلی، حتی منهای درآمد و معیشت، در جای خود حائز اهمیت است. یکی از تأکیدهای رئیس جمهوری ماندن کارگران در کارخانه ها بود. برای افراد به اجبار بیکار شده در مشاغلی که مشمول بیمه بیکاری نبودند، پنج هزار میلیارد اختصاص یافت.
پیشنهاد آقای شریعتمداری و اصرار درستی که او دارد برای ماندن کارگر در کارخانه است. بچه های وزارت کار معتقدند باید بخشی از دستمزد را پرداخت کنیم تا کارگران در محیط کار باقی بمانند و یا رابطه با شغل خود را حفظ نمایند. در این مورد و شیوه بیمه بیکاری هم بعداً بیشتر بحث خواهد شد. برای کسانی که بیمه ندارند مثل کارگران غیررسمی، برای 3 میلیون نفر 200 تا 600 هزارتومان درنظر گرفته شده است. پایگاه رفاهی ایرانیان این روزها اهمیت خود را نشان می دهد. برای چهارمیلیون نفر هم وام های کوچک و بی بهره، بیش از 6 هزار میلیارد تومان، در نظر گرفته شده است.
به گزارش سازمان جهانی کار، 46 کشور کرونازده سیاست های حمایتی داشته اند که ما هم میان آن ها هستیم.
ما 75 هزار میلیارد تومان برای تسهیلات ارزان قیمت در نظر گرفته ایم.
امروز در جلسه بحث شد که این وام نباید به یک رانت تبدیل گردد. اتفاقا چند مقاله منتشر شده و تعدادی یادداشت خصوصی در همین رابطه که برایم فرستاده بودند بر همین موضوع تاکید داشت.
آقای نهاوندیان که مسؤولیت ستاد مالی کرونا را برعهده دارد جلسات متعددی برای اینکه این وام ها به هدف بنشینند برگزار نموده است و حتی روز سیزدهم هم تا ساعات دیرین شب به جلسه مشغول بوده اند. نهاوندیان زحمات خوبی در بخش مالی متحمل شده است. قرار شد وام ها به گونه ای طراحی شوند که به حفظ اشتغال و مقابله با بیکاری منجر گردد و آثار تورمی هم نداشته باشد و از همه مهمتر که در جلسه هم مورد تأکید نهاده شد نظارت پذیری بر آن ها وجود داشته باشد. یکی از ایده های نهاوندیان مطرح می کرد ملاک دریافت تعداد کارگران موجود ضرب در عددی که بعدا معین خواهد شد و علاوه بر آن سی درصد سرمایه در گردش اختصاص یابد.
به دلیل طولانی شدن این بحث، ادامه آنالیز به جلسه آینده ستاد مالی موکول شد. روز شنبه هم کارهای کارشناسی صورت خواهد گرفت و یکشنبه صبح ستاد ملی کرونا را خواهیم داشت.
نکته مهم دیگر این است که نباید اجازه دهیم هیچ واحد صنعتی و خدماتی و تجاری ای بدون پروتکل بهداشتی بازگشایی گردد که در این مورد هم باید تصمیم های درست و جدی ای گرفته گردد.
با توجه به منابع موجودی که در کشور وجود دارد و کارهایی که به طور واقعی انجام می گردد، شرایط تحریم ها، اجرای فاصله گذاری، تعمیم نیافتن فقر و سرپاماندن اقتصاد، باید سیاست گذاری کرد و از همه اقتصاددان ها دعوت می کنم که با در نظردریافت این عناصر پیشنهادهای سیاستی و عملیاتی خود را به دولت و ستاد مالی کرونا ارائه دهند.
منبع: اقتصادنیوز