طرز تهیه آش هفت قلم اصفهان با نکات مهم ، برادر کوچکتر آش شله قلمکار
به گزارش بازی ناتمام، آش هفت قلم اصفهانی، یکی از اصالتا اصفهانی است که در مناسبت های مختلف، ماه رمضان و حتی به عنوان عصرانه یا برای و تهیه و سرو می گردد. در این آش، از سبزی آش، گوشت گوساله یا گوسفند، عصاره قلم و انواع حبوبات استفاده می گردد. در این مقاله از در ما طرز تهیه آش هفت قلم و نکات پخت و خوشمزه شدن این آش لذیذ را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه آش هفت قلم در یک نگاه
برای درست کردن آش هفت قلم اصفهانی به حدود 4 ساعت زمان احتیاج دارید. در آغاز کار حبوبات شامل لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، نخود، ماش و گندم را از شب قبل بخیسانید و بعد از چند بار عوض کردن آب، آنها را بپزید.
گوشت گوسفندی یا گوساله و قلم های گوسفند را با پیاز، ادویه های معطر و آب بپزید. بعد از پختن حبوبات، آنها را به گوشت پخته شده اضافه کنید. استخوان های قلم را بیرون بیاورید. برنج و عدس خیس خورده و آبکش شده را هم اضافه کنید.
سپس سبزی آش (جعفری، تره، گشنیز و اسفناج) و تره و مرزه را به مواد آش بیفزایید. وقتی همه مواد آش پختند، آنها را با گوشتکوب دستی یا برقی بکوبید و نمک و چاشنی های آش را میزان کنید.
وقتی آش هفت قلم جا افتاد، آن را با پیاز داغ، نعناع داغ و کشک تزیین و سرو کنید. برای مطالعه رسپی کامل و جزییات درست کردن آش هفت قلم اصفهانی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
مواد لازم برای تهیه آش هفت قلم (برای 10 نفر)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
گوشت گوساله یا گوسفند | نیم کیلوگرم |
سبزی آش (جعفری، تره، گشنیز و اسفناج) | نیم کیلوگرم |
گندم بدون پوست | نیم کیلوگرم |
ترخون و مرزه | 100 گرم |
عدس، نخود و برنج نیم دانه یا برنج ایرانی | از هر کدام 100 گرم |
پیاز | 2 عدد بزرگ |
قلم گوسفند | 2 عدد |
لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و لوبیا چشم بلبلی | از هر کدام 50 گرم |
لوبیا سفید و ماش | از هر کدام 50 گرم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
روغن سرخ کردنی | به اندازه لازم |
پیاز داغ و نعناع خشک (برای نعناع داغ) | برای تزیین آش هفت قلم |
ماست چکیده یا کشک | برای تزیین آش هفت قلم |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 8 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت آش هفت قلم: 4 ساعت
جشنواره زمستانه جایزه باران
در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می گردد و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
مراحل طرز تهیه آش هفت قلم اصفهانی
روش تهیه آش هفت قلم تا حدود زیادی مشابه است. ترکیب حبوبات، گوشت و سبزیجات، یک آش خوشمزه و مقوی از آن می سازد. در ادامه جزییات طرز تهیه آش هفت قلم با حبوبات را به روش زیر دنبال کنید.
مرحله اول: حبوبات آش را بخیسانید
در ابتدا حبوبات را پاک نموده و بشویید. برای اینکه نفخ حبوبات گرفته گردد، لوبیا سفید، لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا قرمز، نخود و گندم را در یک قابلمه بریزید و به آنها آب اضافه کنید تا روی آنها را بپوشاند.
اجازه دهید حبوبات به مدت یک شب تا صبح، خیس بخورند. در این مدت، 2 تا 3 بار آب روی حبوبات را عوض کنید تا ترش نکنند. این کار به نرم شدن حبوبات در زمان پخت هم یاری می نماید. ماش را جداگانه خیس کنید و جداگانه بپزید چون زودتر از نخود و لوبیا می پزذ.
برای خرید انواع حبوبات، انواع لوبیا، نخود، ماش، گندم بدون پوست و عدس را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های می توانید اقدام کنید.
مرحله دوم: حبوبات آش را بپزید
حالا حبوبات خیس خورده را آبکش کنید و در یک قابلمه بریزید. اندازهی آب به حبوبات اضافه کنید تا به میزان 2 تا 3 بند انگشت، روی آنها را بپوشاند. قابلمه حبوبات را روی حرارت بگذارید و درب قابلمه را بگذارید تا حبوبات به مدت 1 ساعت بپزند. در این فاصله، برنج و عدس را هم با اندازهی آب، به مدت 1 ساعت، خیس کنید.
انواع برنج ایرانی و خارجی و عدس را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله سوم: قلم و گوشت را بپزید
در ادامه، یکی از پیازها را پوست بگیرید و به صورت درشت خرد کنید. در یک قابلمه بزرگ، پیاز خرد شده، قلم ها و گوشت گوساله و گوسفندی را بریزید و شعله را کم کنید تا رنگ گوشت ها تغییر کند و آب بیندازند. سپس اندازهی زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کنید و هم بزنید تا گوشت ها، طعم ادویه بگیرند.
حدود 2 تا 3 دقیقه بعد، روی گوشت ها، آب بریزید تا حدی که آنها را بپوشاند. سپس درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید گوشت ها بپزند و نرم شوند.
شما می توانید گوشت گوسفند و گوساله و انواع ادویه معطر غذا را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله چهارم: گوشت و حبوبات را با هم مخلوط کنید
بعد از اینکه گوشت ها پختند و عصاره قلم خارج گردد، استخوان ها را بیرون بیاورید و کنار بگذارید. گوشت ها را بهتر است با گوشتکوب دستی بکوبید تا کاملا له شوند. این کار باعث کشدار شدن آش هفت قلم می گردد. گوشت ها را به قابلمه برگردانید. حبوبات پخته شده را هم بعد از آبکشی در قابلمه بریزید.
مرحله پنجم: عدس، برنج و سبزی آش را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه آش هفت قلم اصفهانی، برنج و عدس را که خیسانده بودید، آبکش کنید و در قابلمه گوشت و حبوبات بریزید. سبزی آش، تره و مرزه را هم بشویید و خرد کنید. سبزی ها را در قابلمه بریزید.
مواد را هم بزنید و اگر آب آش، کم شده است، اندازهی آب اضافه کنید. مواد را هم بزنید. شعله را کم کنید و اجازه دهید همه مواد با هم بپزند و آش جا بیفتند. در این مرحله درب قابلمه آش را باز بگذارید تا آش تیره نگردد.
سبزی منجمد آش را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله ششم: پیاز داغ و نعنا داغ درست کنید
در این مرحله پیاز داغ () را آماده کنید. برای این منظور، یک عدد پیاز شسته شده و بدون پوست را به صورت خلالی نازک یا نگینی ریز برش بزنید. سپس، تابه مناسبی را روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد.
قطعات پیاز خرد شده را به تابه داغ اضافه کنید تا برای مدت کوتاهی بدون روغن تفت ببینند و آب اضافی خودشان را از دست بدهند. پس از آن، اندازهی روغن هم در این تابه بریزید و پیاز را هم بزنید تا طلایی و سبک گردد.
در یک تابه جداگانه هم اندازهی روغن بریزید و روغن که گرم شد سبزی خشک نعنا را به مدت 30 ثانیه در آن تفت دهید سپس شعله گاز را خاموش کنید.
برای خرید پیاز داغ آماده و سبزی خشک نعنا می توانید به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله هفتم: آش هفت قلم را بپزید
یک ساعت بعد از اینکه همه مواد پختند و آش هفت قلم جا افتاد، نمک را اضافه کنید. حبوبات را با گوشت کوب دستی یا برقی، کمی بکوبید تا غلیظ و کشدار گردد. وقتی آش هفت قلم به همان طعم دلخواهتان رسید، شعله را خاموش کنید.
مرحله آخر: آش هفت قلم اصفهانی را تزیین و سرو کنید
در آخر آش هفت قلم را در ظرف سرو بریزید و روی آن را با پیاز داغ، نعناع داغ و کشک یا ماست زده شده، تزیین و سرو کنید.
شما کشک و انواع ماست را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
روش تهیه آش هفت قلم با گوجه فرنگی
آش هفت قلم اصفهان را می توانید با گوجه فرنگی هم درست کنید. برای تهیه آش هفت قلم با گوجه فرنگی، اندازهی گوجه را بشویید و رنده یا پوره کنید. بعد از تفت دادن گوشت با پیاز و ادویه ها، گوجه های پوره شده را هم به مواد آش اضافه کنید.
می توانید برای رنگ بیشتر از 1 یا 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی هم بهره ببرید. بقیه مراحل را مثل روش بالا، به ترتیب دنبال نموده و آش هفت قلم را بپزید و سرو کنید.
نکات مهم در طرز تهیه آش هفت قلم
- گندم را به صورت پوست کنده در آش هفت قلم بهره ببرید.
- در تهیه آش هفت قلم، حبوبات مختلف مثل انواع لوبیا (لوبیا سفید، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا عروس)، نخود، ماش و عدس به کار می روند. می توانید این حبوبات را بنا به سلیقه خود، حذف کنید یا اندازه آنها را کمتر یا بیشتر در نظر بگیرید.
- به جای گوشت گوساله یا گوسفندی در دستور پخت آش هفت قلم، می توانید از عصاره آماده گوشت بهره ببرید. دراین صورت، عصاره آماده را با کمی آب حل کنید و در مواد آش بریزید.
- از برنج ایرانی که طعم خوشمزه تری دارد و لعاب بیشتری می دهد، در آش هفت قلم بهره ببرید. اگر برنج نیم دانه در آن به کار ببرید، بهتر است.
- گوشت ران، سردست و گردن گوسفندی، طعم خوشمزه تری به آش هفت قلم می دهد.
- ترخون و مرزه را می توانید با سبزیجات معطر خشک دلخواه، جایگزین کنید. به ازای هر 100 گرم از سبزی تازه، 1 قاشق غذاخوری سبزی خشک معطر بهره ببرید.
- برای اینکه رنگ آش هفت قلم، تیره و بدرنگ نگردد، بعد از پختن حبوبات، آبی که حبوبات را در آن پخته اید، به آش اضافه نکنید و بعد از اضافه کردن سبزی آش، درب قابلمه را نبندید.
فوت و فن های خوشمزه شدن آش هفت قلم
سبزی آش هفت قلم چیست؟
سبزی آش هفت قلم شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج است که به این ترکیب، کمی ترخون و مرزه هم اضافه می گردد. به جای اسفناج می توانید از برگ چغندر هم بهره ببرید.
چه کنیم که آش هفت قلم لعابدار و غلیظ گردد؟
- استفاده از قلم گوسفند و گوساله باعث لعابدارتر شدن آش هفت قلم می گردد.
- در سبزی آش از اسفناج یا برگ چغندر بهره ببرید.
- حبوبات در حالت عادی باعث لعابدار شدن آش می شوند.
- اگر آش روی حرارت ملایم، به آرامی پخته شوند، آش در نهایت، لعاب می اندازد.
- کوبیدن حبوبات و گوشت بعد از پخت، باعث غلیظ و کشدار شدن آش هفت قلم می گردد.