پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان

به گزارش بازی ناتمام، بارزترین نتیجه خروج ایالات متحده آمریکا از خاک افغانستان در بُعد منطقه ای و بین المللی می تواند به وجود آمدن خلایی باشد که توسط دیگر کشورهای منطقه پر گردد. موضوعی که می تواند تحولات افغانستان را به سمت فضای مثبت تری سوق دهد.

پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان

ایالات متحده آمریکا در ماه می به طور رسمی فرایند خروج نیروهایش را از افغانستان شروع کرد. حضور نظامی آمریکا و ناتو در خاک افغانستان تا 11 سپتامبر در حالی به خاتمه خواهد رسید که واشنگتن پیش از این سناریوی سه گانه ای را در نظر داشت. سناریوی اول مربوط به ادامه حضور در خاک افغانستان با توجه به مسائل مهمی چون احتمال سقوط دولت، قدرت دریافت بیشتر طالبان و تحکیم جای پای چین در این کشور بود.

سناریوی دوم مربوط به محاسبات واشنگتن و حضور بیست ساله در افغانستان بود که در این مدت علاوه بر صرف میلیاردها دلار هزینه، متحمل تلفاتی سنگین شدند که در نهایت تغییری را نیز در شرایط افغانستان به وجود نیاورد. بنابراین تداوم این راستا می توانست هزینه های آمریکا را در افغانستان بدون دستیابی به دستاوردی همچنان افزایش دهد.

سومین سناریو خروج مسئولانه آمریکا از افغانستان است. براساس این سناریو با توجه به تعهدات امنیتی بین آمریکا و دولت افغانستان، آمریکا از موضع مستشاری بویژه از منظر آموزش، حمایت اقتصادی و تجهیز نیروها به افغانستان یاری خواهد نمود تا مسئولیتی که قرار است نیروهای امریکایی در ارتباط با امنیت افغانستان برعهده بگیرند، نیروهای افغان برعهده بگیرند. در همین حال در پیشبرد فرایند صلح میان دولت افغانستان و طالبان نیز همکاری خواهد داشت. فرایندی که طالبان را از گروهی نظامی به سیاسی بدل خواهد نمود.

البته باید احتمال خروج بدون تعهد آمریکا را نیز در نظر داشت. در صورت خروج بی قید و شرط و غیرمسئولانه و قطع تمامی همکاری های امنیتی با افغانستان به طور طبیعی پیامدهای منفی آن بروز پیدا خواهد نمود. کما اینکه با خروج نسبی نیروهای نظامی آمریکا، شاهد افزایش تحرکات نظامی و سیر صعودی درگیری ها هستیم؛ مساله ای که می تواند آتش درگیری های داخلی در افغانستان را نیز شعله ورتر کند.

در بُعد منطقه ای وقتی یکی از قدرت های عظیم منطقه را ترک می نماید، قدرت های دیگر منطقه ای جای آن را پر خواهند کرد. از همین رو به نظر می رسد که چینی ها برای این امر کوشش زیادی را داشته باشند تا بتوانند خلا آمریکا را پر نمایند. به طور طبیعی کشوری مانند پاکستان نیز با چین همسو خواهد بود و این پر کردن خلا می تواند افغانستان را به سمت و سوی فضای مثبت تری سوق دهد. ضمن اینکه پکن و اسلام آباد علاوه بر روابط خوب با طالبان از مناسبات مطلوبی نیز با دولت افغانستان برخوردار هستند.

بنابراین بارزترین آثار خروج ایالات متحده آمریکا از خاک افغانستان در بُعد منطقه ای و بین المللی این است که کشورهای دیگر این خلا را پر نموده، با این تفاوت که این خلا با جهت گیری مثبت همراه خواهد شد.

چنین موضوعی زمانی اهمیت پیدا می نماید که بدانیم چین و آمریکا رقیب استراتژیک یکدیگر در زمان حال و آینده خواهند بود. لذا خروج آمریکا از افغانستان و ورود چین به این عرصه، فضای مانور بیشتری را پکن به منظور ایستادگی در مقابل آمریکا به وجود خواهد آورد.

310311

منبع: خبرآنلاین
انتشار: 30 خرداد 1400 بروزرسانی: 30 خرداد 1400 گردآورنده: halfgame.ir شناسه مطلب: 1148

به "پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید