چرا سیب زمینی سرخ نموده باعث افسردگی می گردد؟
به گزارش بازی ناتمام، یک تیم تحقیقاتی در هانگژو در چین دریافتند که مصرف مکرر غذا های سرخ شده به ویژه سیب زمینی سرخ شده در افراد مصرف نماینده با 12 درصد خطر بیش تر اضطراب و 7 درصد خطر بیش تر افسردگی در مقایسه با افرادی که غذا های سرخ شده مصرف نمی نمایند مرتبط است. این پیوند در میان مردان جوان و مصرف نمایندگان جوان تر آشکارتر بود.
به گزارش خبرنگاران به نقل از سی ان ان؛ غذا های سرخ شده از عوامل خطرزای شناخته شده برای چاقی، فشار خون بالا و سایر اثرات سلامتی هستند. طبق مقاله منتشر شده در روز دوشنبه در مجله PNAS این نتایج مسیری را در اهمیت کاهش مصرف غذای سرخ شده برای سلامت روان باز می گشاید.
با این وجود، کارشناسانی که مسائل مرتبط با تغذیه را مطالعه می نمایند می گویند این نتایج اولیه هستند و لزوما تعیین نیست که آیا خوردن غذا های سرخ شده باعث ابتلا به مسائل مرتبط با سلامت روانی می شوند یا افرادی که علائم افسردگی یا اضطراب را تجربه می نمایند به غذا های سرخ شده روی آورده اند.
در این مطالعه 140728 نفر در بازه زمانی 11 ساله مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از حذف شرکت نمایندگانی که در دو سال اول تشخیص داده شد مبتلا به افسردگی بودند در مجموع 8294 مورد اضطراب و 12735 مورد افسردگی در افرادی که غذای سرخ شده مصرف می کردند مشاهده شد. هم چنین تعیین شد که سیب زمینی سرخ شده به طور خاص 2 درصد خطر افسردگی را در مقایسه با گوشت سفید سرخ شده افزایش می دهد.
این مطالعه هم چنین نشان داد شرکت نمایندگانی که بیش از یک وعده غذای سرخ شده را به طور منظم مصرف می نمایند به احتمال زیاد مردان جوان تر هستند. دیوید کاتز متخصص طب سبک زندگی که در این مطالعه شرکت نداشت می گوید: مولفه انسانی این مطالعه ممکن است دقیقاً آن چه را که ادعا می نماید نشان دهد: مصرف بیش تر غذای سرخ شده خطر ابتلا به اضطراب و افسردگی را افزایش می دهد.
کاتز بنیانگذار ائتلاف دنیای ابتکار عمل غیرانتفاعی True Health Initiative می گوید: با این وجود، شواهد به دست آمده به وسیله متخصصان مرتبط با سبک زندگی نشان می دهند مسیر علّی می تواند به آسانی به سمت دیگری برود: افراد مبتلا به اضطراب و افسردگی به غذای راحت با دفعات فزاینده ای برای تظاهر به تسکین روی می آورند.
او می گوید افرادی که علائم زمینه ای اضطراب و افسردگی دارند می توانند به عنوان راهی برای خود درمانی به سراغ غذا های راحت بروند.
پیش از این نیز در مطالعات دیگر تعیین شده بود که غذای ناسالم و تغذیه نامناسب می تواند خلق و خوی فرد را تحت تاثیر قرار داده و به ضرر شرایط سلامت روان باشد.
محققان در مطالعه تازه اشاره می نمایند که آکریل آمید یک ماده شیمیایی که در طی فرآیند سرخ کردن به ویژه در سیب زمینی سرخ شده تشکیل می گردد مقصر افزایش خطر اضطراب و افسردگی است.
در مقاله جداگانه ای که در مطالعه نو به آن اشاره شد محققان گورخرماهی را در معرض این ماده شیمیایی قرار دادند و دریافتند که قرار گرفتن طولانی مدت آن در معرض این ماده شیمیایی باعث شده که ماهی در منطقه ها تاریک داخل مخزن ساکن گردد که نشانه ای رایج از سطح اضطراب بالاتر در ماهی است. هم چنین، گورخرماهی توانایی کمتری از خود در کشف مخازن خود و معاشرت نشان داده بود، زیرا از نزدیک با گورخرماهی های دیگر شنا نمی کرد.
دکتر والتر ویلت استاد اپیدمیولوژی و تغذیه در هاروارد می گوید: نتایج به خصوص ارتباط با غذای سرخ شده و آکریل آمید باید بسیار مقدماتی در نظر گرفته شوند. اثرات غذا های سرخ شده بر سلامتی بستگی زیادی به این دارد که چه غذایی سرخ شده و چه نوع چربی ای برای سرخ کردن مورد استفاده قرار می گیرد. سیب زمینی احتمالا بر خلق و خو تاثیر می گذارد، زیرا می تواند باعث افزایش شدید قند خون و سپس پاسخ های هورمونی به این افزایش گردد. با این وجود، این افزایش تا حدی به وسیله چربی کُند می گردد چربی ای که به وسیله چربی حاصل از سرخ کردن تامین می گردد.
ویلت بعلاوه اعلام کرد که آکریل آمید تنها با سرخ کردن فراوری نمی گردد بلکه در قهوه به علت برشته شدن دانه ها و در نان تست نیز وجود دارد، زیرا گرم کردن کربوهیدرات ها همراه با پروتئین می تواند این فرایند را ایجاد کند.
او هم چنین اشاره نمود که تعمیم داده های مرتبط با مشاهدات بر روی گورخرماهی در رابطه با سلامت انسان سخت است، زیرا ما گونه ای کاملا متفاوت هستیم و نویسندگان مقاله این موضوع را تشخیص داده اند.
اضطراب و افسردگی در حال افزایش است
یو ژانگ محقق دانشگاه ژجیانگ نویسنده اصلی مقاله مرتبط با پژوهش اخیر به سی ان ان می گوید: نیازی به وحشت در خصوص اثرات نامطلوب غذا های سرخ شده وجود ندارد، اما حفظ یک سبک زندگی سالم و کاهش مصرف غذا های سرخ شده ممکن است علاوه بر سلامت کلی تاثیر بگذارد و خصوص برای سلامت روان نیز مفید باشد.
محققان به افزایش اخیر افسردگی و اضطراب در سراسر دنیا اشاره نموده اند که در سال 2020 میلادی به ترتیب 27.6 درصد و 25.6 درصد افزایش داشته است. هم چنین، سازمان بهداشت دنیای تخمین می زند که بیش از 5 درصد از بزرگسالان در سراسر دنیا از افسردگی رنج می برند.
با آنالیز اثرات مصرف غذای سرخ شده در انسان و قرار گرفتن گورخرماهی در معرض آکریل آمید محققان این دو نتیجه را با یکدیگر مقایسه کردند تا نشان دهند که مصرف مکرر آن ماده شیمیایی که معمولا در غذا های سرخ شده یافت می گردد می تواند تأثیر منفی بر سلامت روان داشته باشد یا خیر.
کاتز می گوید کمبود تنوع در مواد غذایی برای سلامتی روان و جسم مضر است. ویلت می گوید احتمال علیت معکوس نیز وجود دارد به این معنی که افراد ممکن است رژیم غذایی خود را به علت افسردگی یا اضطراب تغییر دهند.
او می افزاید: مطالعه این تغییرات خلقی به طور کلی برخلاف مواردی برای مثال تشحیص سرطان یا حمله قلبی بزرگ سخت است. مطالعه تازه برای رسیدگی به چنین چالشی طراحی نشده است.
منبع: فرارو